Je hebt geen controle en macht

Zoals ik al heb gedeeld in de podcast is dat ik eerlijk en heel direct kan zijn. Dat ga ik dan nu gelijk ook doen. 

“Jij hebt geen macht of controle over de keuze die je kind maakt.”

Wil jij bouwen aan een relatie dan zal je jezelf moeten aanleren dat loslaten, je kind leren omgaan met vrijheid een proces is. Wanneer angst en onderdeel is van je relatie met je kind zal je kind moeite hebben of krijgen met andere leren te vertrouwen. 

Als ik ouders vraag naar, wat is jouw allergrootste wens in het opvoeden van je kind? Dan zeggen ouders vaak:

  • Dat mijn kind gelukkig is
  • Weet dat ik een veilig plek ben 
  • Alles tegen mij kan zeggen 
  • Voelt dat mijn kind geliefd is

Zo kan ik nog wel even doorgaan! 

Jij wilt het allerbest voor je kind. Als ouder bedenk je niet wat kan ik nu doen om jou pijn te doen, boos te maken of dwars te zitten. Elke ouder doet zijn of haar best om de beste versie van zichzelf te zijn. Helaas maar je zal hierin nog heel vaak de fout in gaan. Als ouder ga je fouten maken! Perfect ouderschap bestaat niet. Het mooie aan het opvoeden oftewel je kind begeleiden naar het volwassen worden. Is dat wanneer jij een fout maakt. Je kind hier wat van kan leren, bijvoorbeeld je kind hoeft niet perfect te zijn. Je kind mag fouten maken. Of dat wanneer je de mist in gaat het ook kan goed maken. Je kind leert grenzen en respectvol met elkaar omgaan. 

“Elk moment waarop jij in conflict komt met je kind is een moment waarop jij je kind iets kan leren.”

Wanneer jij met die houding naar een conflictsituatie kijken ga je waarschijnlijk vanuit een andere perspectief reageren. 

Scroll naar top