Samenwerken met je kind

Samenwerken met je kind

Nee, nee en nog eens niet. Het samenwerken of het niet luisteren komt je strot uit. 

Er zijn dagen bij dat de dagen een flow hebben. Dat de kinderen genieten van alles wat er op een dag plaats vind. Maar er zijn soms dagen dat de roze wolk is verandering in een donkere grijze wolk. De kids zitten elkaar in de haren, dingen van elkaar afpakken, elkaar pijn of gewoon weg niet naar jou willen luisteren.
De zin en energie wordt zo ongeveer uit je getrokken. Moe en gefrustreerd vind jij jezelf aan het eind van de dag op de bank. 

Zo stond ik van de week de tassen van de kids uit te pakken na een dag school. Waarom hebben ze de appels niet opgegeten. Waarom vind ik half afgekloven brood in hun broodtrommels en volle bekers met water. Als klap op de vuurpijl stond er eentje naast mij te zeuren over eten. 

Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd dat boos worden niet werkt. Met een harde stem praten vooral nog meer boosheid oplevert en daarnaast ik samen met de kids in een negatieve spiraal te recht komt. Allemaal niet bevorderlijk voor de sfeer.

VIER tips die jij kan toepassen om de samenwerking te verbeteren! 
Tip 1

Doe een diepe zucht voordat je gaat praten. Door het doen van een diep zucht laat je jouw emotie de lucht in vliegen voordat het bij je kind terecht komt. Merk je dat je na deze diepe zucht nog steeds gefrustreerd bent herhaal de diepe zucht. Je kind kan helemaal niks met jouw emotie. 

Tip 2

Na de diepe zucht probeer dan een extra kalme stem op te zetten. Misschien voel je nog spanning in je lijf waardoor je als nog harde praat dan je eigenlijk zo willen. 

Dit is een verstandskeuze! 

Tip 3

Oordeel niet gelijk over de situatie maar vraag je kind waarom er is gebeurt wat er is gebeurt. Misschien heef jou kind een hele goede reden om te doen wat hij of zij doet! 

Tip 4

Als frustratie bij jezelf zo hoog zit. Dan heeft dit vaak te maken met een te kort aan energie. Te kort aan tijd voor jezelf een te kort aan ruimt om even op te laden. 

Plan je me-time in voor je het weet is de week weer voorbij. 

Scroll naar top