Cadeautjes zijn pas een cadeautje om dat jij het geeft!

Kinderen die deze taal van liefde bovenaan hun lijstje hebben staan, vinden het krijgen en geven van cadeautjes heel erg waardevol. Ze koesteren dat wat ze gekregen hebben en geven het een speciale plek. Ze onthouden van wie en wanneer ze het cadeautje hebben gekregen. Ze willen het aan iedereen laten zien, het gevoel dat het hen erbij geeft, kunnen ze op een later moment nog herbeleven. Hoe groot of klein of hoe duur het cadeau is, maakt eigenlijk geen verschil. Vooral het gevoel dat je je kind geeft, zal ervoor zorgen dat het krijgen van een cadeautje binnenkomt in de liefdestank.

Heeft jouw kind een tandenborstel of sokken nodig, dan zal je dit waarschijnlijk voor je kind kopen en zorgen dat het het krijgt. Maar wordt je kind heel erg blij van een Cars tandenborstel of een prinsessen tandenborstel en je pakt deze in als een cadeautje, dan zal dit onthouden worden. “Mijn papa of mama heeft mij een cadeautje gegeven.” Op zo’n moment kan dit een boodschap van liefde zijn.

Vaak zie je dat kinderen bij deze taal van liefde ook zeker de andere talen nodig hebben om de emotionele liefdestank gevuld te houden

Ik ben geen voorstander van het inzetten van cadeautje in een beloningssysteem. Waarom? Omdat je dan gedrag tevoorschijn wil halen van buitenaf en niet vanuit dat het kind zelf ziet dat het nodig is om ander gedrag te vertonen. Daarnaast kan het voor kinderen die cadeautjes krijgen ervaren als “jij houdt van mij”, een misplaatste boodschap geven. Want je houdt namelijk niet minder van je kind omdat het nog niet op het potje plast of als het niet de hele nacht in zijn bed blijft slapen.  

Wil je een cadeautje kopen voor je kind, wees wijs met het kopen van speelgoed. Kinderen hebben niet veel speelgoed nodig om zich gelukkig en geliefd te voelen. 

Ze hebben namelijk jou nodig om liefde door middel van het cadeautje te ervaren. 
Scroll naar boven