Jouw nieuwe beroep sinds je kinderen hebt!

Dat je kind jou nodig heeft, dat heb je allang ontdekt. Maar dat je er een beroep als dienende ouder bij hebt gekregen, verloopt niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer jouw hoofd overloopt, de dag veel van je vraagt of je in een heftige, persoonlijke situatie zit.

Deze taak vraagt inzicht in je eigen lichamelijke en emotionele behoefte. Dan nog heeft jouw kind jou als ouder nodig. Naarmate je kind ouder wordt, zal de afhankelijkheid van je kind hierin veranderen.

Een dienende taak betekent niet dat je àlles voor je kind doet. Wanneer je in die positie stapt, ontneem je je kind de kans tot ontwikkeling naar zelfstandigheid en bekwaamheid. Als dienende ouder leer je je kind een hele waardevolle les. Je leert je kind hoe je voor jezelf kan zorgen, maar daarnaast ook hoe je er voor je kind kan zijn.

Je dienstbaarheid stem je af op drie aspecten. 

  • Zelfstandigheid: kinderen hebben het nodig dat er dingen voor hen worden gedaan. Maar wanneer je alles voor je kind doet, zal het zijn ontwikkeling naar zelfstandigheid en bekwaamheid in de weg staan. Aan de andere kant laat je door dingen voor je kinderen te doen zien hoe je iemand dienstbaar kan zijn.
     
  • Leeftijdsgebonden: dienstbaarheid moet je toepassen op de leeftijd en de kunde van je kind. Alles uit handen nemen van je kind is geen teken van liefde, maar het ontnemen van groei. Een kind van 6 jaar leer je om de vaatwasser uit te ruimen, maar een kind van 10 kan dit allang zelf. Van een kind van 10 verwacht je (waarschijnlijk) dat het zelf naar huis kan komen van school. Maar een kind van 5 breng je toch liever zelf naar school.

  • Eigen verwachting: Ga voor jezelf na welke verwachting je hebt naar je kinderen. Als je dienstbaar bent naar je kinderen, wanneer durf je dan de dingen uit handen te geven? Durf je je eigen manier los te laten en een kind te laten ontdekken wat zijn of haar manier is? 

Kies je moment uit waarop je dienstbaar bent of juist je kids aanspreekt op hun zelfstandigheid.

Soms gaat het wel eens fout in de verwachtingen die we van kinderen hebben. Ja, kinderen kunnen veel maar zij zijn ook wel eens moe van school, BSO of sportdag. Soms heeft een kind even geen zin.
Scroll naar boven