Een nieuwe aanpak

Ho, wacht even hoor, geen straf, geen controle, geen stem verheffen maar samenwerken. Hoe moet dat dan? Goed dat je die vraag stelt! Als jij je kind een keuze geeft en opties geeft, stel je hiermee jouw grens. 

Zowel jij als je kind moet wennen, opnieuw leren hoe je dit moet toepassen. Verandering heeft tijd nodig! Dus om dit toe te passen moet je beseffen dat dit niet perfect hoeft en kan. Jij en je kind leren veel meer van vallen en weer opstaan. Dat je mag struikelen en het weer goed kunt maken. Ik geloof oprecht dat jij de perfecte ouder bent voor je kind. De perfecte match! Dus het gaat goed komen! 

Jij en je kind gaan samen op trainingskamp. Een trainingskamp om samen te werken. Denk hierbij aan het leren zwemmen en een zwemdiploma halen. Daar doet een kind normaal gesproken 1,5 jaar over. Daarna moet je het bijhouden. Zo werkt dit ook. Geef jezelf en je kind de mogelijkheid om samen te leren. 

“Never do for a child, what he can do for him self” (Rudolf Dreikurs, M.D. auteur Children: The challenge) 

Om een kind te leren een bijdrage te leveren aan het familie-zijn en het huishouden kan uitdagend, nieuw en misschien wel overweldigend zijn. Gaan jullie samen deze training aan, pas dit dan toe: 

  • Werk vanuit je staat als volwassene. Jullie zijn gelijkwaardig en zoeken samenwerking op. 
  • Kies je moment uit om te gaan trainen (niet tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld).
  • Gebruik humor en wees creatief, sta open voor de ideeën van je kind. 
  • Heb je commentaar op de manier waarop je kind de taak uitvoert? Probeer deze voor je te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je kind gedemotiveerd raakt om zich te blijven ontwikkelen 
  • Vermijd het woord NIET. (Het effect van “denk NIET aan de roze olifant”) 
Scroll naar boven