Grenzen stellen

Kinderen die opgroeien in een liefdevolle en veilige setting horen op zoek te gaan naar jouw grenzen! Een van jouw taken als ouder is deze grenzen te geven. Die grenzen geven jouw kind duidelijkheid, veiligheid en vervolgens de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te leren nemen.

Maar hoe geef je een grens aan wanneer je geen straf geeft maar discipline bijbrengt? Daarvoor heb ik eerst twee vragen: 

  1. Deel jij jouw grens? 
  2. Zo ja deel jij jouw grens optijd?

Laatst deed ik een onderzoek en daarbij kwam naar voren dat opvoeden pas als opvoeden wordt ervaren wanneer er skills nodig zijn om bepaald (vaak) ongewenst gedrag te corrigeren.  

Wanneer jij je kind wil leren om gewenst gedrag te laten zien, moet je je kind de mogelijkheid geven om eigenaar te zijn van zijn gedrag. Dus wanneer jij controle wil uitoefenen op zijn gedrag, dan ga je uiteindelijk de strijd verliezen! Denk even terug aan de staat van je ouderlijke rol. Die is dan eisend, commanderend en corrigerend. 

Omdat je inzicht hebt in jouw natuurlijke manier van opvoeden. Daarnaast heb je inzicht gekregen in de manier van het vervullen van de behoefte van je kind. Dan gaan we nu in op hoe je een kind een grens kan geven. 

Je kind grenzen geven en eigenaar te laten zijn van gedrag is het makkelijkst toe te passen:

  • Wanneer je je kind altijd een keuze geeft tussen twee opties.
  • Wanneer je je kind keuzes geeft en dus je grens stelt, zorg je ervoor dat je respectvol bent naar de mening van je kind maar wel binnen jouw mogelijkheden. 

Oefen hiermee in elke situatie. Je kan al beginnen wanneer je kind ongeveer 9 maanden is. Wil je een rijstwafel of een soepstengel? Wil je je konijn of je beer, wil je laarzen of schoen aan? Wil je pindakaas of hagelslag? Wil je zelf fietsen of wil je lopen? 

Pas dit op elke leeftijd toe en in elke situatie zodat je kind zo vaak mogelijk voelt eigenaar te zijn van de situatie.  

Is dit investeren? Zeker! Gaat dit veel langer duren? Ja, waarschijnlijk in het begin wel. Maar de strijd vanuit je eisende houding zal verdwijnen en je manier van samenwerken zal meer vooraan komen te staan. 
Scroll naar boven