Het is niet MIJN probleem

Wanneer je kind brutaal tegen je is, of wanneer je kind niet luistert, of wanneer jij gekozen hebt om even geen vriendjes over de vloer te hebben, eigenlijk het moment waarop jij NEE zegt tegen dat wat je kind vraagt. Deze situaties hebben vaak tot gevolg dat je kind hier niet goed mee om kan gaan. Je kind heeft het nodig om te leren dat “nee” ook een antwoord is en om moet gaan met teleurstelling.

Helaas voelen ouders vaak dat de reactie van je kind jou een probleem geeft. Maar is dat wel zo, is het jouw probleem wanneer je kind met brood op de grond gooit? Is het jouw probleem dat de schoenen niet worden opgeruimd? Is het wel jouw probleem dat je kind zijn huiswerk niet maakt? Is het jouw probleem dat…. (vul hier jouw struggle in). 

Wanneer er een probleem ontstaat, ervaar jij dan dat jij het moet oplossen? SIT BACK, en tel tot 10. Geef je kind de mogelijkheid om het probleem zelf op te lossen. 

We hebben het in dit thema eerder gehad over straffen en disciplineren. Wanneer we onze kinderen straffen voor wat ze hebben gedaan, zullen ze niks leren van het gekozen gedrag dat ze hebben laten zien. 

Maar hoe doe je dat dan wel? Goede vraag!
Scroll naar boven