Is het probleem de machtsstrijd waard?

Als je elke strijd die er klaar ligt aanpakt en gebruikt om te overheersen, zul je merken dat je vaak overweldigd, moe en uitgeput bent. Het plezier dat je kan beleven met je kind verdwijnt hierdoor naar de achtergrond. 

Nog een voorbeeld. Een machtsstrijd die jij zou kunnen ervaren rondom het avondeten: Vader heeft gekookt, en Joep van 5 jaar heeft helemaal geen zin om de spruiten op zijn bord op te eten. “Gatver, wat zijn die vies”, zegt Joep. Vader zegt: “Joep, ten eerste praten we zo niet in huis en 2, je mag kiezen hoeveel spruiten ik op je bord leg”. Joep kiest voor 2 spruiten op zijn bord. Joep eet zijn aardappelen en zijn vlees en laat zijn spruiten liggen. Vader heeft allang gezien dat de spruiten nog niet zijn aangeraakt. “Joep, je mag niet van tafel voor je spruiten op zijn”, zegt vader. Joep bedenkt een plan: als ik per ongeluk (expres) mijn spruiten op de grond laat vallen, dan hoef ik ze vast niet op te eten. De spruiten rollen op de grond, vader raapt ze op en wast ze af en leg ze weer op zijn bord. “Eet je spruiten op, eerder kom je niet van tafel.” De rest is al van tafel en Joep begint te huilen, schreeuwen en strijd te maken over eten. Vader verliest zijn geduld “Eet je spruiten en als je dat niet binnen 5 minuten doet, krijg je de rest van de week geen toetje en breng ik je zonder boekje naar bed.” Prima, denkt Joep, ik zing die 5 minuten wel uit, eet mijn spruiten niet en ga naar bed. Joep heeft de strijd gewonnen! 

Vader heeft de strijd verloren, uitgeput van de strijd aan tafel die zich elke dag weer herhaalt en Joep weet dat hij de volgende keer weer tot het uiterste kan gaan. Dreigen, commanderen en vervolgens straf als uitgangspunt. 

Hiermee verliezen je kind en jij de waardevolle verbinding die je eigenlijk zou willen voelen. Namelijk het vervullen van het gevoel dat je kind erbij hoort en belangrijk voor jou is. 

De hogere weg die jij gaat toepassen heeft twee belangrijk principes: 

  1. Je hebt geen controle over de andere persoon
  2. Je hebt alleen controle over jezelf 

Vader kan daarmee nooit Joep dwingen om zijn spruiten op te eten. Je hebt alleen controle over hoe je zelf met de situatie omgaat. Je hebt wel een andere belangrijke sleutel in handen, namelijk om van de mogelijkheid gebruik te maken om je kind te laten nadenken over de juiste manier van handelen. 

Tijd om aan de slag te gaan! 
Scroll naar top