Jouw opvoed persoonlijkheid uitgelicht

Na het maken van de test weet jij waar je natuurlijke voorkeur ligt. Vanuit welke positie je handelt. De persoonlijke opvoedstijl met het hoogst aantal punten is jouw eerste manier. Jouw tweede manier is degene die qua puntentelling daarop volgt. Maar wat betekent dit nu precies? Ik geloof dat op basis van inzicht in jouw natuurlijk handelen je ook een keuze kan maken op basis van hoe je liever zou willen reageren. 

Superioriteit 
Jij wilt dingen goed doen. De meeste dingen komen vrij gemakkelijk uit je handen en je bent vrij zelfverzekerd in je eigen capaciteiten. Je eist perfectie en hebt hoge verwachtingen van jezelf en anderen. Soms onrealistisch. Als je op je kinderen reageert, gebeurt dit vaak vanuit een corrigerende positie. Dit kan ertoe leiden dat ze zich onzeker voelen in hun eigen kunnen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze “nooit” aan jouw verwachtingen kunnen voldoen. 

Controle 
Jij wilt graag controle behouden over de situatie. Jij wilt graag dat taken worden uitgevoerd op jouw manier. Jij maakt gemakkelijk keuzes, je kan goed organiseren en toont vaak leiderschap. Waarschijnlijk praat je het liefste vanuit je ouderlijke rol. Deze persoonlijkheid heeft de valkuil om de machtsstrijd met je kind te ontlokken. Omdat je ietwat rigide kan overkomen, zorgt dit ervoor dat kinderen zullen terugvechten. 

Aangenaam maken voor je omgeving
Mensen vinden het fijn om bij jou in de omgeving te zijn. Je houdt niet van conflicten en gaat deze het liefst uit de weg. Soms zeg je net iets te vaak ja, i.p.v. nee. Je geeft gemakkelijk toe aan geklaag van je kinderen om geen strijd te krijgen. Je geeft je kinderen wel taken maar uiteindelijk voer je ze zelf uit. Hierdoor kan je je genegeerd en rusteloos voelen. 

Gerustellend 
Je hebt een go with the flow mentaliteit. Je hebt niet veel regels en je grens ligt ver weg. Je houdt niet van routine. Voor de buitenwereld lijkt je toegeeflijk maar voor jou voelt dit fijn. Kinderen mogen zo nu en dan de teugels overnemen. Voor jou is het geluk in het hier en nu belangrijker dan het doel voor de langere termijn. 

Nu heb je inzicht in jouw eerste en tweede natuurlijke manier van reageren in je opvoedstijl. Dit wil absoluut niet zeggen dat het ene beter is dan het andere! Het geeft jou inzicht dat wanneer jij moe, uitgeput of chagrijnig bent, je vanuit deze manier als eerste zal reageren. Jouw manier van reageren brengt vervolgens een reactie bij je kind teweeg en dat zal bij jou weer een gedrag uitlokken. Positief of negatief. Ja, jij als ouder hebt hier een belangrijk aandeel in. 

Wacht even hoor! Je kunt nu denken: “Hier ga ik niet mee akkoord! Vertel je mij nu echt dat ik mijzelf moet aanpassen om verandering bij mijn kind te willen zien?“ 

Ja, dat klopt, dat vertel ik je inderdaad. Maar haak niet af.. 

  1. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Stukje bij beetje, wat je nu doet is al stap 1. Jij hebt namelijk al de keuze gemaakt om verandering te willen zien. Kleine aanpassingen tegelijk. 
  2. Soms heeft het tijd nodig om deze kleine aanpassingen door te voeren, maar het gaat jou helpen. 
Scroll naar top