Liefdevolle je kind aanraken

Je baby, peuter, dreumes aanraken gaat vaak vanzelf. Het knuffelgehalte is hoog en je kind kruipt vaak bij jou op schoot. Je baby is afhankelijk van jouw verzorging. Maar wat als je kindje op de basisschool zit en je tijd met je kind samen afneemt… Vanaf het moment dat je kind een eigen leventje krijgt waar jij geen ‘vast’ onderdeel meer van bent. Dan is het soms zoeken naar het aanraken -liefde geven- van je kind.

Het liefde geven is pas een boodschap van liefde op het moment dat er GEEN ander doel dan liefde achter de aanraking zit. Het vasthouden van je kindje, even bij jou op schoot kruipen, een kus bij het naar bed gaan of samen hand in hand een wandeling maken, een omhelzing of samen stoeien. Al deze handelingen kunnen als een liefdevolle aanraking voelen.

Kinderen maken veel mee op een dag. Na een schooldag en de BSO of bij opa en oma heeft een kind jou nodig om de prikkels te verwerken. Kinderen verwerken deze prikkels door samen met jou iets actief te doen. Maak een wandeling, lees een boek, stoei samen of  ga samen een stukje fietsen.

Jongens en meisjes tussen de 7 en 9 jaar oud kunnen zich afzetten tegen lichamelijke aanraking. Het betekent niet dat er geen behoefte is aan deze vorm van liefde, maar ze gaan op zoek naar hun eigen behoefte hierin. 

Respecteer de reactie van je kind hierop. Geef je zoon of dochter de ruimte hiermee om te kunnen gaan. Kinderen op de basisschool bereiden zich voor op een belangrijk onderdeel in hun ontwikkeling, de puberteit.

Tijdens de puberteit lijkt het of tieners deze fase het liefst vermijden. Dit komt omdat ze op zoek zijn naar hun eigen seksuele identiteit. Vaders en moeders, trek je niet terug! De zoektocht naar je seksuele identiteit is ingewikkeld, daar hebben ze jouw hulp bij nodig! Deze hulp begint niet pas op het moment dat ze 12 zijn. Je bent er als ouder om ze te leren om te gaan met respectvolle aanraking vanuit jouw positie als ouder. Daarnaast leer je hen hiermee hoe je een relatie aangaat met anderen.

Scroll naar boven