Nu ben jij aan de beurt

Je bent samen de weg ingegaan om te trainen. Te trainen in je communicatie, te trainen in je manier van handelen en waarschijnlijk heb je al de stap gezet om te gaan trainen in je kind keuzes geven. We gaan hier nu dieper en verder op in. Het stappenplan van samenwerken.  

Stappenplan om samen te werken:

  • Het is niet MIJN probleem 
  • Geef een keuze
  • Vertel wat je verwacht 
  • Geef je kind de mogelijkheid zijn keuze te maken 
  • Wees respectvol en eerlijk 

Gebruik maken van de wil van je kind op het moment dat er een strijd zou kunnen ontstaan is vaak te laat. Vaak ben je zelf ook net te laat met het geven van een keuze voor de strijd begint, daarom is het belangrijk om de hele dag door je kind de mogelijkheid te geven zijn wil uit te voeren. Geef je kind bij alles een keuze. 

Wil je voor het eten of na het eten je taak uitvoeren? Wil je 15 of 30 minuten een filmpje kijken? Wil je sportschoenen of regenlaarzen aan? Wil je voor of na het eten de hond uitlaten? Maak je je huiswerk voor of na onze middag snack? Maak je je huiswerk in de woonkamer of in je eigen kamer? Ruim je eerst je schoenen of eerst je jas op? Wil je helpen met het avond eten klaar maken of wil je de tafel dekken? Wil je de vaatwasser vullen of leegruimen? 

Door het inzetten van deze manier van keuzes geven, maak je gebruik van de persoonlijke wil en kracht van je kind. Je geeft je kind zeggenschap over zijn leven binnen jouw grenzen. 

Als je continu vanuit je ouderpositie met je kinderen praat, kan dit enorm doorwerken op je kinderen. Eén van mijn kinderen gaf laatst aan mij terug: “Mama, je hebt mij nog geen keuze gegeven. Ik wil graag zelf kiezen wat ik eerst mag doen en wat daarna.”

Scroll naar top