Waar besteed jij je tijd en aandacht aan?

De tijd vliegt en voor je het weet is je week alweer voorbij! Denk eens terug aan jouw afgelopen week, hoeveel tijd heb je doorgebracht met je kind? Was je ook echt beschikbaar en heb je de mogelijkheid gehad om echt te luisteren naar zijn verhaal? 

Tijd en aandacht als boodschap van liefde betekent onverdeelde tijd en aandacht. Geen telefoon, geen to do list in je achterhoofd, geen boodschappenlijstje die je maakt terwijl je samen aan het kleuren bent. Tijd en aandacht als boodschap van liefde is een cadeautje aan je kind van jouw aanwezigheid.

Je kind voelt zich hierdoor belangrijk. Je boodschap is: “jij staat hoog op mijn prioriteitenlijst, ik vind het leuk om bij jou te zijn.”

Als jouw kind klein is, krijgt het door de afhankelijkheid in de verzorging vrij snel veel aandacht. Naarmate je kind groter wordt, moet je meer zoeken naar hoe je jouw tijd en aandacht geeft aan je kind. Hoe vaak is jouw kind thuis zodat je hem de aandacht kan geven die hij/zij nodig heeft. 

Maar dit vraagt van jou als ouder dat je beschikbaar bent. Dat je soms iets moet schrappen op je to do list van die dag. Dat je eerst met je kind gaat spelen voordat je gaat koken na een dag werken.

Is jouw kind 0, 2, 5 of 8 jaar, speel dan in op de leeftijd en de wens die jouw kind heeft. Een kind van 8 heeft geen zin om samen over de grond te kruipen. Maar een baby vindt het heerlijk om pakkertje of kiekeboe te spelen en liedjes te zingen.

Een jongen van 5 die van voetballen houdt, vindt het tof als jij de tijd neemt om samen te gaan voetballen. Ja, ook als dat betekent dat je 5 minuten moet wachten omdat het raken van de bal steeds mis gaat.

Je dochter van 8 vind het misschien wel heerlijk om met jou samen nagels te lakken en thee of koffie te drinken.

Verdiep je in wat jouw kind leuk vindt om samen met jou te doen. Zorg dat je als ouder op de hoogte bent waarom je kind graag met welke vrienden speelt en wat ze dan het liefste samen doen.

Het gaat er niet om wat je doet, maar dat je er bent!

Een paar tips: 

  • Een kind heeft het nodig om liefdevolle ogen van jou als ouders te zien. Die de boodschap hebben “ik hou van jou”. 

  • Als tijd en aandacht de taal van je kind is, kan een afkeurende blik, negeren of je kind niet willen aankijken aanvoelen als een afwijzing. 
  • Gesprek aangaan met je kind zorgt ervoor dat je kind het gevoel heeft onderdeel te zijn van jouw leven.

  • Kwaliteitsgesprekken zijn momenten waarop jij vertelt hoe jij je voelde op verschillende momenten. Dit verbindt je met je kind. Bijvoorbeeld waar een kind voor het eerst van een spannende glijbaan afgaat en je vertelt dat toen je zelf kind was er een soort kriebel in je buik was. 

  • Door samen met je kind tijd door te brengen, maak je herinneringen

  • Kinderen leren door het voeren van positieve gesprekken. Voor veel kinderen is een gesprek voeren op het moment dat ze ‘s avonds naar bed het makkelijkste. Ze hebben dan minder afleiding dan overdag. Het kan helpen een boek te lezen en vervolgens een gesprek aan te gaan over de gevoelens die de personen in het boek hebben. Hiermee leer je je kind bijvoorbeeld gevoelens van een ander te herkennen. Maar ook gevoelens van zichzelf.

  • Wil je strijd zien verdwijnen in je gezin, probeer met elk kind 2 x 10 minuten speciale tijd door te brengen.
Scroll naar boven