Waarom voeden we onze kinderen op?

Het opvoeden van kinderen heeft verschillende doelen. Je kind begeleiden in zijn of haar ontwikkeling. Ernaast te staan, los te laten en een voorbeeld te zijn. Het opvoeden van je kind begint op het moment dat je kind geboren is. Je kind is afhankelijk en heeft jouw verzorging nodig. Jij bent daar om je kind stap voor stap te begeleiden en er naast te staan. 

Dit doe je door in te spelen op de behoeftes van je kind. Je geeft je kind een verzorgende en beschermende omgeving, je biedt structuur en geeft normen en waarden mee. Geeft grenzen en laat je kind verantwoordelijkheid nemen over de keuzes die je kind maakt. In het begeleiden van je kind is het een ‘grote’ uitdaging om dit altijd te doen op basis van liefde, op basis van verbinding, op basis van elkaar respecteren. En dit zonder strijd op te lossen. 

In het opvoeden leer je je kind om te gaan met vrijheid en zijn talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Dan vraagt opvoeden om geduld, zelfbeheersing en verantwoordelijkheid nemen, loslaten en vasthouden. Je kind respecteren om wie je kind is. In het opvoeden van je kind moet je kiezen. Kiezen voor een ja of nee, kiezen voor bescherming of loslaten. Kiezen voor dat wat belangrijk is voor jou en je kind. 

Wil jij je kind opvoeden in het hier en nu? Dan is het handig om een stap te zetten, om je kind niet alleen maar te verplichten dingen te moeten doen voor later. In deze training gaat het over opvoeden van je kind in het ‘zorgen voor’. Zorgen voor het welzijn van je kind in het hier en nu. Dat we dienstbaar zijn aan je kind. 

Ik hoor je denken: “Ai, maar dan..” nee hoor, je hoeft echt niet over jezelf heen te laten lopen. Want juist in het zorgen voor je kind kan je liefdevol en duidelijk grenzen stellen. Hier komen we later op terug. Dienstbaar zijn betekent je kind de mogelijkheid geven dingen te leren. Wanneer wij als ouder de rotzooi van je kind blijven opruimen, ontneem je ze de mogelijkheid om te leren. Dat is geen liefde!

Scroll naar boven