Welk uitwerking heeft discipline bijbrengen

Welke uitwerking heeft discipline bijbrengen

Met het bijbrengen van discipline maak je gebruik van de situatie. Je wilt dat je kind leert van zijn negatieve gedrag. Je wilt dat je kind verantwoordelijkheid leert nemen in de situatie. Elk moment dat je kind negatief gedrag vertoon is een mogelijkheid voor jou om je kind skills aan te leren voor de toekomst. 

Wanneer je gebruik gaat maken van de tools die ik je ga geven, train je je kind niet voor de korte termijn maar voor de lange termijn. Je kind zal deze manier echt niet leuk gaan vinden, maar je behoudt hiermee mee het zelfrespect van je kind. 

Denk even terug aan hoe jij bent opgevoed. Waarschijnlijk denk je terug aan: Ik haalde het niet in mijn hoofd om brutaal te zijn. Of als mijn vader iets zei dan ging ik echt wel aan de slag. Maar de tijden zijn veranderd. 

Van jou wordt op je werk verwacht dat je samenwerkt, assertief bent, dat je meedenkt, dat dat je voor jezelf opkomt. Van de juf op school wordt verwacht om met kinderen in overleg te zijn. Jij verwacht van je baas dat hij jou de mogelijkheid geeft om te ontwikkelen. 

Wat als jij een werkomgeving had waarbij je baas jou een opdracht geeft en zeg: Aan het eind van de dag verwacht ik een uitslag van dit onderzoek anders ben je ontslagen. Waarschijnlijk ben je dan allang weg bij je baas. Waarom pas jij dan wel deze manier van opvoeden toe op je kind? 

Of iets dichterbij huis, stel dat je partner jou opdraagt elke dag om 18:00 uur het eten op tafel te hebben staan “want anders!” In deze tijd wordt deze manier van communiceren niet meer gewaardeerd en geaccepteerd.  

Je kind disciplineren is het aanleren van “nieuw” gedrag en dat te ontwikkelen. Discipline is je kind te laten ontdekken dat er vrijheid is om controle te nemen over zijn of haar leven. 

Waar ligt jou voorkeur 
Ik heb al eerder gedeeld, een kind leert op basis van doen maar een kind leert nog meer op basis van observatie. Sta jij met je partner aan dezelfde kant van jullie gezinseiland? Of zijn jullie het elke keer niet met elkaar eens en sta je tegenover elkaar? Hiermee leert je kind al vroeg hoe hij met jou in discussie kan gaan. Hoe je kind voor zichzelf op moet komen maar ook hoe je elkaar kunt negeren. Luisteren jij en je partner naar elkaar?

Aan dezelfde kant staan en met elkaar in gesprek zijn over wat belangrijk is in het opvoeden.

Jij samen met je partner zijn de lifeguard van jouw gezin!
Scroll naar boven