Wie wil je zijn als ouder?

Voordat je kind(eren) kreeg, keek je vast wel eens naar de buurvrouw, een vriend(in) of je eigen ouders en dacht je, ja maar… Zo ga ik niet zijn!! Mijn stem verheffen of je kind op de gang zetten of een tik op de billen van je kind geven of altijd maar zeuren over de slapeloze nachten. Die driftbui die maar niet lijkt te stoppen, onbeleefd zijn in gezelschap, alleen maar tijd doorbrengen achter een beeldscherm of brutaliteit. Hoe kan het dat het kind geen respect heeft voor zijn ouders? Hoogstwaarschijnlijk had jij ook wel een mening over hoe je dit kind of de ouder zou kunnen helpen. 

Nu ben je ouder en sta je zelf met je voeten in de klei. Jij bent de persoon die nu in een situatie staat waar je niet in zou willen staan. Je kind is afhankelijk van jou als ouder. Jij bent degene die je kind moet beantwoorden in zijn behoefte. De verantwoordelijkheid ligt bij jou en je partner. Geeft het ouderschap jou spanning?

JE BENT NIET DE ENIGE! 

Misschien denk je na het lezen van deze inleiding wel “ik hoop niet dat deze online training alleen maar negatief gaat zijn”. Want je houdt enorm veel van je kinderen en je krijgt er natuurlijk zoveel voor terug! Dat klopt, je bent deze cursus niet gestart omdat je denkt dat je het allemaal zo goed weet, maar omdat je waarschijnlijk nieuwe inzichten wilt en nieuwe tools wilt krijgen over hoe het ook anders kan en je ergens in je reis bent vastgelopen. 

De lat die jij jezelf neerlegt, is dat wel nodig?  Daarbij komt nog het aspect dat wanneer je een partner hebt, je als ouders elkaar beoordeelt, naar elkaar kijkt met vragen als “waarom reageer je zo” of “waarom doe je dat”. 

Kinderen zijn super slim in het uitspelen van jullie als ouders. Niet bewust om jou te plagen maar het gebeurt echt, voordat je het weet zit je zoon of dochter toch achter de iPad of tv terwijl de ander net “nee” heeft gezegd. 

Als stel is het nodig om van elkaar te weten wie wil je zijn als ouder. En waar je tegenaan loopt. Het kan zijn dat de manier die je partner hanteert bij jou iets oproept, bijvoorbeeld pijn, afgunst of frustratie. 

Je kind heeft het nodig om te horen dat je één boodschap uitbrengt. Het betekent niet dat je het altijd met elkaar eens bent. Maar wel dat je achter elkaar staat. 

Het doel is om samen ouders te zijn, dit betekent elkaar begrijpen en vanuit daar het stappenplan bepalen. 

Ben je een gescheiden ouder, ook dan is het belangrijk om elkaar te begrijpen ook al ben je het oneens met elkaar. Je kind kijkt naar jou op en voelt en ziet hoe je naar de andere ouder kijkt. De loyaliteit van kinderen naar de ouder is zo enorm groot. Help je kind door de andere ouder te waarderen, respecteren in wie de ouder is voor je kind. 

 

 

Scroll naar boven